Ana içeriğe atla

Mutluluk ve Başarı

  Hepimiz mutlu, huzurlu olmak, refah içinde yaşamak istiyoruz. Kontrolümüzde olmayan, etki alanımız içinde bulunmayan dünya ve ülkemizdeki  koşullar hepimizi etkilemekte. Endişe, kaygı, güvensizlik yaratmakta , refah vekonfor, güvenlilik tehditi vermekte. Peki tüm bunlara rağmen mutluluk, huzur için ne yapabiliriz bireysel anlamda?

  Her birey kendi mutluluğundan sorumlu. Sizin için başarı ölçütü bu mutluluğun neresinde yer ediyor? Başarı ve mutluluk arasında nasıl bir ilişkiniz var? Başarı ne? Mutluluk ne?

   Bu tanımlarını üzerinden yaşam amacınızı, vizyonumuz, hedeflerinizi oluşturduğunuzda neleri yapmaya devam edersiniz? Neleri elersiniz? Neleri yeniden çeröevelersiniz? Neleri baştan yaratır sınız yani hiç yapmadığınız neyi, neleri yaparsınız?

  Finansal başarı, mesleki başarı, kariyer başarısı, ilişki başarısı sizin için nasıl görünen bir durum? Bunların herbiri için bir metafor kullansanız ne olur du o?

  Benim için başarı her durum ve şartta kendi varlığını, yaptıklarımı, potansiyelini, sahip olduğum tüm özellikleri kabul edip ortaya koymak, olanı Kabul Etmek, yapabileceklerini, dönüştürebileceklerime, değiştirebileceklerini odaklanıp Kendimi Gerçekleştirmek. Kendimi ne kadar gerçrkleştiriyorsam o kadar tatmin, o kadar huzur hissediyorum.

  Mutluluk kısmına gelince, mutluluğu geriye dönük hikayelerine hissedip anda yaşıyorum. Dün yaptığım bir şeyi bugün hatırladığımda dudağıma bir tebessüm yerleşir işte o benim için mutluluk olur.

  İyi ki dediklerime bakarım, en çok ne için şükrettiğim, ne için minnettarım, şükran duyduğuma bakar mutluluk, huzur, neşe, coşku, tatmin gelir.

  Ne istediklerine, neye ihtiyaç duyduğuma, bunların değerlerinle ilişkisine, misyonun ve vizyonumda bağlantısına bakarım. Ne kadar bu uğurda çabalıyorum, elimden geleni yapıyorum onu sorarım kendime.

  Bazen insana bir şey yapmıyormuş, ilerleme kaydetmişyormuş gibi görünür durum. Bir koçtan profesyonel destek alıp bunları anlattığınızda, "ya ben ne kadar şey yapmışım, neler demiş yaşamımda, neleri var kılmışım,..." gibi keşif, farkındalık, uyanış yaşarsınız. Ölçü biziz bir başkasının grkdiğşulaşyoğı yer değil. Model alınabilir bir taraf varsa, ki bunu kendi DEĞERLERİMİZ, misyonumuz, amacımız belirler. O zaman modelleyebiliriz bir başka ve başkalarını. Onlardan hangi becerileri geliştirmemiz uygun olabileceğini fark edebiliriz.

   Mutluluk ve başarı bireyin kendi algısı, kavramı, nasıl anlamlandırdığı ile ilgili. Kendini bilmesi, tanıması, neye ihtiyaç duyduğunu anlaması, değerlerini bilmesi ve bu değerlerle yaşaması ile ilgili.

  Siz bu çerçeveden bakınca kendinizi başarı ve mutluluk konusunda nerede konumlandırırsınız? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendine Hak Gördüğünü Başkasına da Hak Görüyor musun?

     Bencil olmak !Bu hepinizden var.Kimse ben bencil değilim demesin.Hepimizde var bencillik.Bencillikten biri, önce ben sonra sen denen olumlu bencillik.İkincisi,sadece ben ve hiçbir zaman diğeri denmeyen olumsuz bencillik.Sanırım bu iki alanda kendimizi mutlaka göreceğiz.Hangi alanda olduğumuzu farkedeceğiz.    Herkesin kendisine şunu sormasını isterim:"ben kendim için bunu şunu istiyorum ,peki bunu en yakınlarımdan başlayıp hiç bilmediğim insanlara kadar isteyebiliyor muyum"diye.Kendimiz için her istediğimiz bir başkası için ihtiyaç,arzu,mutluluk,huzur olmayabilir.Ancak kendime hak diye görüyorsam oda,onlar da istiyorsa onunda olsun,onda da olsun diyebiliyorsam demek ki olumlu bencil taraftayım.    Toplu yaşamın içindeyiz.İster tek ,aileyle,evli,arkadaşla yaşayalım,apartman,müstakil ev olsun her gün toplu yaşamın içinde nefes alıp veriyoruz.Sadece kendi keyfini düşünüp,"benim tek eğlencem bu"gibi düşüncelerle kendine hak görüp diğerini düşünmeden...

Nasıl Egoist Olunur?

      Hep ben ,benim,benim dediğim,benim ihtiyaçların,benim arzularım,......gider.Bu tür kelimelerle başlayan her cümle Ego,egoistlik kokar.Baş rolde sadece biz varızdır ,sadece biz.     Hep sahip olma duygusu ,hep en olma,önde olma duygusu tanıdık geliyor mu?İstediğimiz,ihtiyaclarımız için sorun çıkarmak,etrafımızda bulunan bireyleri zorlamak ,onları hiç düşünmemek.Sadece kendi hissetmek,yasamak,sahip olmak istediklerimiz için başkalarını alet etmek,sıkmak,üzmek,kırmak,onlara empati yapmamak.     Başkalarının gözündeki görüntümüz,düşüncedine,tskdirine önem vermek.Bun benlik duygusu için sadece kendimizi düşünmek,kenfimiz için yaşamak.     Sürekli karşındakinin,etrafındakilerden istemek,almak.Senin icin yapılan iyilikleri,güzellikleri değerli bulmamak,"yapmasaydın,etmeseydin "demek.     Sürekli kendi konforunu,luksunu,rahatligini,karnini,tstmsk istediği,sahip olmak istediği şeyler için yaşamak başkasının isteklerini,ihtiyacların...

Dikkat Et, Gözlerin,Beden Dilin Seni Ele Veriyor!

     Dikkat Et!Gözlerin,Bedenin Seni Ele Veriyor! Farkında mısın?        Ne kadar dışarıda ,birileri ile birlikteyken gülücükler dağıtalım,kahkahalar atalım bunların yalan olduğu dönük ,içi gülmekten gözlerden anlaşılıyor.Kahkaha ve gülücükler kestiğinizde duranlığınız sizi hemen ele veriyor.Mış gibi yaparak kendimizi bunlarn oluşturacağı enerjiye sokmak güzel ancak sırıtıyor üzerimizde,yalan olduğu,numara düğü anlaşılıyor.Çünkü içselleştiremiyoruz.O oluşturabileceği manevi ruhani etkiyi anlayarak,algılayarak keşfetmek,deneyimlemek üzere yapmıyoruz.O nedenle yaşayamıyoruz.Kalıcı olmuyor.Kalıcı olabilmesi ya da kendimizi bu moda sokabilmemiz için anlamamız,farkına varabilmemiz önemli.Yapmış olmak için yapmak,tavsiye ediliyor diye yapmak işte o söylenen kelebek veya balayı etkisi yaratır .    Hiç farkında değiliz karşımızdakinin kişiden hoşlanmadığınızın halde gülücük atsak da karşı taraf beden dilimizden,bir bakışımızdan,ses rengimizden anlı...