Ana içeriğe atla

Yeterlilik, Değerlilik Duygusunun Yaşama Etkisi

 Yeterlilik ve Değerlilik Duygun Artarsa Mutlu Olursun!

   "Şayet baş başa kaldığın kişiden hoşlanırsan asla yalnızlık hissetmezsin." Wayne Dyer
  Wayne'nin söylediği bu sözle yola çıkmak istiyorum. Kendi kendimizle baş başa kaldığımızda  "Kendimizden" hoşnut oluyor muyuz? Yani iç sesimiz bir şeyler fısıldarken onu duymak bizi rahatsız mı ediyor?İç sesi duymamak için yalnız kalmaktan kaçmayı mı tercih ediyoruz?
  İç sesimiz çok yükseldiğinde korkuyor, kendimizi iyi hissetmiyor muyuz? Kendimizi suçlarken, başkalarını suçlarken mi buluyoruz? Pişmanlık, keşkeler mi oluyor? Kendimizi yetersiz önemsiz  beceriksiz mi hissediyoruz? Bunlarla yüz yüze gelmemek için sürekli birileri ile olmaya, aktivite içinde olmaya mı çalışıyoruz?
   Kendimizden kaçmak için yaptığımız her seçim bize o olayın seçimin içinde yine kendimizle yüzleştiriyor. Yetersiz ve değersiz hissediyorsak, bu duygu ile yine karşı karşıya kalacağımız kişi ve olayların içine kendi seçimlerimizle giriyoruz.
  Kaçarken doluya yakalanmak gibi seçimlerimizle kendimizi pişmanlık duygusu, keşke içinde buluyoruz.
Neden? Kabul emeğimiz yok saydığımız, halının altına süpürdüğümüz, çözmek için uğraşmadığımız için.
 Değerli ve yeterli hissinin yükselmesi için de bunu hissettirecek eylemleri yapıyor, olaylar ve kişilerin içinde buluyoruz kendimizi ancak tam tersi oluyor değil mi?
   Kendinizi başkalarıyla kıyaslayarak  onlar gibi olmadığımızı, yapamadığımızı düşünürüz. Bu düşünceler bizi yetersiz, değersiz, beceriksiz hissettirir. Motivasyonumuzu, enerjimizi bozar. Kendimize inancımızı güvenimizi azaltır, yok eder.
  Yetersizlik duygusu için neler yapabiliriz? Örneğin, "yemek yapmayı beceremiyorum" diyen biri basit bir yemek yapmaya başlayarak adım atabilir.Bu kolaya kaçmak değil basit, kendini zorlama yan bir yemekle başlayarak bu duyguyu yükseltmek.
"  Şırnav çekemiyorum" diyen biri her gün ufak ufak yapabildiği kadar yapmaya çalışarak yola devam edebilir.
   Neyi yapamadığımıza dair düşünce varsa o konu üzerinde küçük, minik adımlarla bir şeyler yapmaya başlar ve devam edersek yapabilirlik seviyemiz günden güne artacağı için yeterlilik duygumuz da yükselişe geçer.
  Kendimizi yeterli ve değerli hissetmek için neler yapabileceğimizi araştırır, bulur ve yaparsak bu duygular azalmaya başlar. Büyük değil ufak adımlarla yaparsak  " hemen olsun" zihniyetini silerek kendimiz İçin zenginliğe dönüştürebiliriz yaşamı.
  Her ne için yetersiz hissediyorsak, ne zaman değersizlik duygusunu yoğun yaşıyorsak yeterlilik duygumuzu yükseltmek için adımlar atmak.
  Yeterlilik ve değerlilik duygumuz geliştikçe kibiri ukalalılığı, gururu özgüven olarak algılanan egoyu, karamsarlığı, olumsuz düşünceleri, savunmacılığı, mükemmelliği,.......... bırakırız. Kendimizle barışık olur, kendimize olan sevgi ve saygımız artar. Arkasından huzurlu, mutlu  keyifli, ne olursa olsun üstesinden gelebileceğine inanan, ihtiyaç duyduğumuzda yardım isteyebilecek bireyler haline geliriz. Bahaneler arkasına sığınmayı terk ederiz. Ertelemez, koşullarımıza, iç ve dış kaynaklarımıza bakarak eyleme geçeriz.
  Ne aşırı mütevazi  ne aşırı tevazu  ne de aşırı alçak gönüllülük sergileriz.İnatçılığı kararlılığa, ukalalık kendine güvene dönüşür. Esneklik  gelişir. Bilgiye, öğrenmeye, keşfe merak artar. "Ben oldum, bitti"düşüncesi ve söylemi terk edilir. Başkalarının ve kendimizin zaaflarını, eksikliklerini hoşgörü ile karşılarız. Kendimize, ötekilerin şefkat duygumuz artar.
  Sen kendini yeterli değerli hissetmek için bugünden itibaren neler yapabilirsin?
  Değerli, yeterli hissetmen için hangi düşünceni, duygunu, davranışını bugünden itibaren bırakmalısın? Bırakmaya başlayabilirsin?
   Yeterli ve değerli hissetmek, bu duygularını yükseltmek için neyi, neleri göze alabilirsin? Ertelediğin neleri hayatına sokabilirsin? Nelerin sorumluluğunu alır, nelerin sorumluluğunu almazsın? Neleri tasfiye edersin?
  Bugün yeterlilik ve değerlilik duygunu yükseltmek, kendini daha mutlu, huzurlu hissetmek adına ufakta olsa ne yapabilirsin? Sorusuna kendine sor lütfen. İstersen beraber sorgulayalım, beraber bulalım, beraber fark edelim.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendine Hak Gördüğünü Başkasına da Hak Görüyor musun?

     Bencil olmak !Bu hepinizden var.Kimse ben bencil değilim demesin.Hepimizde var bencillik.Bencillikten biri, önce ben sonra sen denen olumlu bencillik.İkincisi,sadece ben ve hiçbir zaman diğeri denmeyen olumsuz bencillik.Sanırım bu iki alanda kendimizi mutlaka göreceğiz.Hangi alanda olduğumuzu farkedeceğiz.    Herkesin kendisine şunu sormasını isterim:"ben kendim için bunu şunu istiyorum ,peki bunu en yakınlarımdan başlayıp hiç bilmediğim insanlara kadar isteyebiliyor muyum"diye.Kendimiz için her istediğimiz bir başkası için ihtiyaç,arzu,mutluluk,huzur olmayabilir.Ancak kendime hak diye görüyorsam oda,onlar da istiyorsa onunda olsun,onda da olsun diyebiliyorsam demek ki olumlu bencil taraftayım.    Toplu yaşamın içindeyiz.İster tek ,aileyle,evli,arkadaşla yaşayalım,apartman,müstakil ev olsun her gün toplu yaşamın içinde nefes alıp veriyoruz.Sadece kendi keyfini düşünüp,"benim tek eğlencem bu"gibi düşüncelerle kendine hak görüp diğerini düşünmeden...

Nasıl Egoist Olunur?

      Hep ben ,benim,benim dediğim,benim ihtiyaçların,benim arzularım,......gider.Bu tür kelimelerle başlayan her cümle Ego,egoistlik kokar.Baş rolde sadece biz varızdır ,sadece biz.     Hep sahip olma duygusu ,hep en olma,önde olma duygusu tanıdık geliyor mu?İstediğimiz,ihtiyaclarımız için sorun çıkarmak,etrafımızda bulunan bireyleri zorlamak ,onları hiç düşünmemek.Sadece kendi hissetmek,yasamak,sahip olmak istediklerimiz için başkalarını alet etmek,sıkmak,üzmek,kırmak,onlara empati yapmamak.     Başkalarının gözündeki görüntümüz,düşüncedine,tskdirine önem vermek.Bun benlik duygusu için sadece kendimizi düşünmek,kenfimiz için yaşamak.     Sürekli karşındakinin,etrafındakilerden istemek,almak.Senin icin yapılan iyilikleri,güzellikleri değerli bulmamak,"yapmasaydın,etmeseydin "demek.     Sürekli kendi konforunu,luksunu,rahatligini,karnini,tstmsk istediği,sahip olmak istediği şeyler için yaşamak başkasının isteklerini,ihtiyacların...

Dikkat Et, Gözlerin,Beden Dilin Seni Ele Veriyor!

     Dikkat Et!Gözlerin,Bedenin Seni Ele Veriyor! Farkında mısın?        Ne kadar dışarıda ,birileri ile birlikteyken gülücükler dağıtalım,kahkahalar atalım bunların yalan olduğu dönük ,içi gülmekten gözlerden anlaşılıyor.Kahkaha ve gülücükler kestiğinizde duranlığınız sizi hemen ele veriyor.Mış gibi yaparak kendimizi bunlarn oluşturacağı enerjiye sokmak güzel ancak sırıtıyor üzerimizde,yalan olduğu,numara düğü anlaşılıyor.Çünkü içselleştiremiyoruz.O oluşturabileceği manevi ruhani etkiyi anlayarak,algılayarak keşfetmek,deneyimlemek üzere yapmıyoruz.O nedenle yaşayamıyoruz.Kalıcı olmuyor.Kalıcı olabilmesi ya da kendimizi bu moda sokabilmemiz için anlamamız,farkına varabilmemiz önemli.Yapmış olmak için yapmak,tavsiye ediliyor diye yapmak işte o söylenen kelebek veya balayı etkisi yaratır .    Hiç farkında değiliz karşımızdakinin kişiden hoşlanmadığınızın halde gülücük atsak da karşı taraf beden dilimizden,bir bakışımızdan,ses rengimizden anlı...