Ana içeriğe atla

Başarılı Olduğumuzu Nasıl Hissederiz?

   Başarı da Değer, Ölçü Bakış Açısı Var mı?
   Başarı başkalarının yaptığının aynısını mı yapmak?
     İlk defa seminer vereceksiniz alanınız ile ilgili. Bir konu seçtiniz, hazırlandınız.Semineri vereceğiniz yere gittiniz. Konuşma saatiniz geldiğinde çıktınız. Saloda bulunan bireylerin enerjisini ölçüp ona göre konuşmanıza yön verdiniz ve tamamladınız.Katılımcıların soru cevapla katılmasını sağladınız. Bireylerde bir duygu, bir farklılık yarattığınızı fark ettiniz. Size göre iyi, güzel geçti. Amacınıza ulaştınız. Başarı olarak kendinize " evet", "istediğimi yakaladım", "beğenildi,..." dediniz. Seminer salonunda bulunan insanların seminer öncesi ve sonrasındaki yüz ifadelerindeki değişim, enerji bunu size gösterdi. "Bu olmuştur" deyip yola devam, başka seminerlerde özgün, katma değeri yüksek olacak şekilde karar aldınız.
      Siz kendinizi başarılı bulmuşken, organize eden  geldi ve size yaptığınız konuşmayı değerlendirmenizi istedi. Siz de, "ben istediğime ulaştım, hedefime vardım" dediniz. Bu sizin kendi  başarı algınız. Organize eden kişi konuşmanızda size;" video, slayt,bilgisayar kullanmadın, hikaye e anlamadın,..... "diye eleştirdi." Başka  bir yerde bu alanda çalışan  birinin o konu ile ilgili hikaye anlattığını, bilgisayarda sunum yaptığını" söyledi diyelim.  Sizi kısaca  başka biriyle kıyaslayarak onda gördüğünü sizde görmediği için eksik buldu.Kafasındaki kalıba, çerçeveye oturtduğunda bazı boşluklar buldu. Sizin arka olanda nasıl bir çalışmanız olduğunu bilmeden bunu yapıyor. Sizin elinizde hepsi vardı ancak siz o an uygun olan ne ise onu tercih ettiginizden habersiz.
    Etiket , başkalarında gördüğünü ötekinde de bulmak, görmek. Bu başarı mı, bu mu bireyin iyi olup olmadığını gösteriyor?Ne anlatıldığı, ne kattığı, ne verdiği değil de baskalarında olanın aynısını sunmak yeterlilik, donanım mı?
  O zaman soruyorum;birey nasıl özgün olabilir? Nasıl farklı, yeni bir şey, ufuk açan tam anlamıyla değer katan bir şey yapabilir?
  Girişmcilik girişkenlik yaratıcılık , başarı, uzmanlık, profesyonellik kopya etmek mi? Bir kalıba, çerçeveye oturtmak mı? Biri ya da birilerinin izlediği yolu, yöntemi mi kullanmak?
   Başarı nedir? Herkes için anlamı, ölçüsü aynı mı? Kriter var mı? Başkaları "başarılı /başarısız" deyince mi olunuyor?
   Başarının keyfi, zevki, bereketi, mucizesi nasıl yaşanacak, yaşanmalı?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendine Hak Gördüğünü Başkasına da Hak Görüyor musun?

     Bencil olmak !Bu hepinizden var.Kimse ben bencil değilim demesin.Hepimizde var bencillik.Bencillikten biri, önce ben sonra sen denen olumlu bencillik.İkincisi,sadece ben ve hiçbir zaman diğeri denmeyen olumsuz bencillik.Sanırım bu iki alanda kendimizi mutlaka göreceğiz.Hangi alanda olduğumuzu farkedeceğiz.    Herkesin kendisine şunu sormasını isterim:"ben kendim için bunu şunu istiyorum ,peki bunu en yakınlarımdan başlayıp hiç bilmediğim insanlara kadar isteyebiliyor muyum"diye.Kendimiz için her istediğimiz bir başkası için ihtiyaç,arzu,mutluluk,huzur olmayabilir.Ancak kendime hak diye görüyorsam oda,onlar da istiyorsa onunda olsun,onda da olsun diyebiliyorsam demek ki olumlu bencil taraftayım.    Toplu yaşamın içindeyiz.İster tek ,aileyle,evli,arkadaşla yaşayalım,apartman,müstakil ev olsun her gün toplu yaşamın içinde nefes alıp veriyoruz.Sadece kendi keyfini düşünüp,"benim tek eğlencem bu"gibi düşüncelerle kendine hak görüp diğerini düşünmeden...

Nasıl Egoist Olunur?

      Hep ben ,benim,benim dediğim,benim ihtiyaçların,benim arzularım,......gider.Bu tür kelimelerle başlayan her cümle Ego,egoistlik kokar.Baş rolde sadece biz varızdır ,sadece biz.     Hep sahip olma duygusu ,hep en olma,önde olma duygusu tanıdık geliyor mu?İstediğimiz,ihtiyaclarımız için sorun çıkarmak,etrafımızda bulunan bireyleri zorlamak ,onları hiç düşünmemek.Sadece kendi hissetmek,yasamak,sahip olmak istediklerimiz için başkalarını alet etmek,sıkmak,üzmek,kırmak,onlara empati yapmamak.     Başkalarının gözündeki görüntümüz,düşüncedine,tskdirine önem vermek.Bun benlik duygusu için sadece kendimizi düşünmek,kenfimiz için yaşamak.     Sürekli karşındakinin,etrafındakilerden istemek,almak.Senin icin yapılan iyilikleri,güzellikleri değerli bulmamak,"yapmasaydın,etmeseydin "demek.     Sürekli kendi konforunu,luksunu,rahatligini,karnini,tstmsk istediği,sahip olmak istediği şeyler için yaşamak başkasının isteklerini,ihtiyacların...

Dikkat Et, Gözlerin,Beden Dilin Seni Ele Veriyor!

     Dikkat Et!Gözlerin,Bedenin Seni Ele Veriyor! Farkında mısın?        Ne kadar dışarıda ,birileri ile birlikteyken gülücükler dağıtalım,kahkahalar atalım bunların yalan olduğu dönük ,içi gülmekten gözlerden anlaşılıyor.Kahkaha ve gülücükler kestiğinizde duranlığınız sizi hemen ele veriyor.Mış gibi yaparak kendimizi bunlarn oluşturacağı enerjiye sokmak güzel ancak sırıtıyor üzerimizde,yalan olduğu,numara düğü anlaşılıyor.Çünkü içselleştiremiyoruz.O oluşturabileceği manevi ruhani etkiyi anlayarak,algılayarak keşfetmek,deneyimlemek üzere yapmıyoruz.O nedenle yaşayamıyoruz.Kalıcı olmuyor.Kalıcı olabilmesi ya da kendimizi bu moda sokabilmemiz için anlamamız,farkına varabilmemiz önemli.Yapmış olmak için yapmak,tavsiye ediliyor diye yapmak işte o söylenen kelebek veya balayı etkisi yaratır .    Hiç farkında değiliz karşımızdakinin kişiden hoşlanmadığınızın halde gülücük atsak da karşı taraf beden dilimizden,bir bakışımızdan,ses rengimizden anlı...