Ana içeriğe atla

Düşüncelerini,Duygularını Yönet ki Mutluluk Aksın Sana

Düşünceleri,Duyguları Yönetmek
   Düşünceleri yönetememek;    
   Zihni susturamamak,
   Söylenenlere,yaşananlara yapılanlara takılı kalmak,
    Zannetmeler,Sanmalar,Beklentiler  ile yaşamak,
    Sürekli zihnin konuşmasına,düşünmesine,eleştiri,şikayet,yorum yapmasına engel olamamak.Bunların sonucunda hissettigimiz,kendimize yaşattığımız; huzursuzluk,mutsuzluk,tatmin olmama,keyif alamama,memnuniyet duymama,hüzün,kırgınlık,kıskançlık,haset,hırs ,öfke,stres,kaygı,korku,endişe, güvensizlik ortaya çıkar.
   Yaşadığımız  bu duygulardan dolayı davranışlarımızı da yönetemdiğimiz için kaba,saygısız,öfkeli,anlayışsız,kibirli,gururlu,ezik,suçlayan tavırlar sergileriz.Kendimize başkalarına  saygımızı  kaybederiz.İstemediğimiz davranışlara yol açarız.İstemediğimiz davranışları sergilemek te bizi daha huzursuz,keyifsiz hissettirir.Ruhsal,duygusal,zihinsel,bedensel  enerjimizi aşağı çeker.Motivasyonumuz bozulur.
   Enerjik,mutlu,huzurlu,keyifli,memnun gün ,saatler geçirmek istiyorsak düşüncelerimizi yönetmeyi ,özdenetimimizi sağlayabilmeyi öğrenmeli ve bunun için çaba harcamalıyız.
  "Senin yüzünden,kızdırdın,sinirlendirdin" ve bunun gibi cümleler ,ifadeler kurarak bunu yapamayız."Ben sinirlendim,ben kızdım,hatalığım,benim de hatam var,sorumluluğumu üzerime almalıyım"gibi düşünceler yaşadığımız durumdan kendimizin sorumlu olduğunu kabul edip ,kendi payımıza düşeni almak ilk adım.
   Sonra," niye buna tepki gösterdim,ne oldu,neyi yanlış anladım,niye böyle hissettim,farklı nasıl davranabilirdim,tekrar bu olay yaşanırsa nasıl davranırsam hem kendim hem karşı taraf için sağlıklı tavrı sergilemiş olurum"gibi sorularla fark etmek,yüzleşmek.Bunlar  kendimizi daha iyi tanımamıza,olayı daha iyi görmemizi sağlar. Düşüncemizi,inancımızı fark etmek ve bunların hissettirdiği duyguyu tanımlayabilmek,yönetebilmek önemli .
  Düşüncelerimiz üzerinde özdenetim kurabilirsek  duygularımız ve davranışlarımız üzerinde de özdenetimimizi oluşturabiliriz.
   Düşüncelerimizi yönetmek istediğiniz duyguları yaşamamızı ,istediğimiz davranışları daha kolay sergilememizi sağlar.İstemedigimiz duygu ve davranışların önüne geçmiş oluruz.Huzuru,mutluluğu,keyfi,tatmini daha kolay yakalamış oluruz
  Biz istemediğimiz sürece kimse bize kendimizi kötü hissettirmez.Biz istemediğimiz sürece kimse bize istemediğimiz davranışı sergilememizi sebep olmaz.
  Düşünceler,inançlar,duygular ve davranışlar bize ait ve denetleme bilir.Bu denetimi yapacak olan kendimiziz.Bir başkası değil.
   Nasıl düşünmek istiyorsak,nasıl inanmak istiyorsak öyle inanmak,düşünmek,hissetmek bizim kontrolümüzde.Yönetici,patron biziz burada.
 Kimse gelip bizim düşüncemizin,duygumuzu,davranışımızı bizim adınıza kontrol etmeyecek.Kontrol etmek istemeyecek.Yönetmeye,kontrol etmeye çalışanlar varsa bunlar;kendine güveni olmayan,yaptırım uygulayan,korkulu,endişeli,özdeğeri düşük ,güç isteyen kişilikler.Kendini yönetememek,kendi düşünceleri,duyguları ve davranışları üzerinde özdenetim sağlayamayan bireyler.
   Düşüncenin,duygunu yönetimi hayatın istediği güzellikte olmasını ,hayatın mucizelerle dolmasını sağlar.Hayal etmediğin,hayal ettiğin kadar şahane yaşamının olmasına kapı açarsın.Deneyimlere ,güzelliklere yelken açarsın.Yaşamını tatmin duygusu,huzurlu,enerjik,harika olarak tanımlamak sadece ve sadece senin bakışında, düşüncende,inancında saklı.Bu düşüncelerin sana yaşattığı duygularda ve davranışlarda gizli.
  Sadece sen belirleyebilirsin; nasıl düşünüp ne hissedeceğini,nasıl davranacağını.Bunun sorumluluğunu al ve yaşamının yöneticisi ol.Mutlulugun,huzurun,bereketin ve zenginliğin hep var olduğunu kabul etmiş olursun.Bunları yaşamak için kendine izin vermiş olursun.
  Hayatının mimarı,mühendisi,projecisi sensin.Buna sahip çık.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendine Hak Gördüğünü Başkasına da Hak Görüyor musun?

     Bencil olmak !Bu hepinizden var.Kimse ben bencil değilim demesin.Hepimizde var bencillik.Bencillikten biri, önce ben sonra sen denen olumlu bencillik.İkincisi,sadece ben ve hiçbir zaman diğeri denmeyen olumsuz bencillik.Sanırım bu iki alanda kendimizi mutlaka göreceğiz.Hangi alanda olduğumuzu farkedeceğiz.    Herkesin kendisine şunu sormasını isterim:"ben kendim için bunu şunu istiyorum ,peki bunu en yakınlarımdan başlayıp hiç bilmediğim insanlara kadar isteyebiliyor muyum"diye.Kendimiz için her istediğimiz bir başkası için ihtiyaç,arzu,mutluluk,huzur olmayabilir.Ancak kendime hak diye görüyorsam oda,onlar da istiyorsa onunda olsun,onda da olsun diyebiliyorsam demek ki olumlu bencil taraftayım.    Toplu yaşamın içindeyiz.İster tek ,aileyle,evli,arkadaşla yaşayalım,apartman,müstakil ev olsun her gün toplu yaşamın içinde nefes alıp veriyoruz.Sadece kendi keyfini düşünüp,"benim tek eğlencem bu"gibi düşüncelerle kendine hak görüp diğerini düşünmeden...

Nasıl Egoist Olunur?

      Hep ben ,benim,benim dediğim,benim ihtiyaçların,benim arzularım,......gider.Bu tür kelimelerle başlayan her cümle Ego,egoistlik kokar.Baş rolde sadece biz varızdır ,sadece biz.     Hep sahip olma duygusu ,hep en olma,önde olma duygusu tanıdık geliyor mu?İstediğimiz,ihtiyaclarımız için sorun çıkarmak,etrafımızda bulunan bireyleri zorlamak ,onları hiç düşünmemek.Sadece kendi hissetmek,yasamak,sahip olmak istediklerimiz için başkalarını alet etmek,sıkmak,üzmek,kırmak,onlara empati yapmamak.     Başkalarının gözündeki görüntümüz,düşüncedine,tskdirine önem vermek.Bun benlik duygusu için sadece kendimizi düşünmek,kenfimiz için yaşamak.     Sürekli karşındakinin,etrafındakilerden istemek,almak.Senin icin yapılan iyilikleri,güzellikleri değerli bulmamak,"yapmasaydın,etmeseydin "demek.     Sürekli kendi konforunu,luksunu,rahatligini,karnini,tstmsk istediği,sahip olmak istediği şeyler için yaşamak başkasının isteklerini,ihtiyacların...

Dikkat Et, Gözlerin,Beden Dilin Seni Ele Veriyor!

     Dikkat Et!Gözlerin,Bedenin Seni Ele Veriyor! Farkında mısın?        Ne kadar dışarıda ,birileri ile birlikteyken gülücükler dağıtalım,kahkahalar atalım bunların yalan olduğu dönük ,içi gülmekten gözlerden anlaşılıyor.Kahkaha ve gülücükler kestiğinizde duranlığınız sizi hemen ele veriyor.Mış gibi yaparak kendimizi bunlarn oluşturacağı enerjiye sokmak güzel ancak sırıtıyor üzerimizde,yalan olduğu,numara düğü anlaşılıyor.Çünkü içselleştiremiyoruz.O oluşturabileceği manevi ruhani etkiyi anlayarak,algılayarak keşfetmek,deneyimlemek üzere yapmıyoruz.O nedenle yaşayamıyoruz.Kalıcı olmuyor.Kalıcı olabilmesi ya da kendimizi bu moda sokabilmemiz için anlamamız,farkına varabilmemiz önemli.Yapmış olmak için yapmak,tavsiye ediliyor diye yapmak işte o söylenen kelebek veya balayı etkisi yaratır .    Hiç farkında değiliz karşımızdakinin kişiden hoşlanmadığınızın halde gülücük atsak da karşı taraf beden dilimizden,bir bakışımızdan,ses rengimizden anlı...