Ana içeriğe atla

Fazla mı Talepkar Fazla mı Muhtaç Görünüyoruz?

  Fazla mı Talepkar  Fazla mı  Muhtaç Görünüyoruz?
     Hepimiz birbirimize ihtiyaç duyarız.Herkesin herkese ihtiyacı vardır.Ancak bu ihtiyaç,doyurulamaz,rahatsız edici yersiz ortaya çıktığında yıkıcı yıpratıcı olmaya başlar.
   Sürekli kendimizi kurban durumunda gösterip muhtaç izlenimi bırakmak karşınızdaki insanların aç gözlü olduğumuzu,verebileceklerinden fazlasını almaya çalıştığımızı düşündürür.Sürekli alıcı olduğumuz görüntüsü yaratır ve bu o lafı rahatsız eder.
   Sürekli takdiredilmeyi,onaylanmayı ,alkışlanmayı,sevilmeyi beklemek te aynı mihtaçlık,kurbanlık görüntüsü çizer.Karşımızdakileri sürekli vermeyi zorunluluk hissettirmek onların yıpranmasına neden olur.Bu kişiler yapıcı olmaktan bir süre sonra uzaklaşır.
   İhtiyacım yokmuş gibi davranmakta var.Mubtaç değilim gibi görünerek gurur yapmak ,kibirli olmak hem bize yapılmak sunulmak istenen yardımın önüne set çekmemize neden olur.Hem de kibirli gururlu,yukardan bakan insan gurubuna sokar.Bu tavırla başkalarının bize vermek istedikleri şeyleri ellerinden almış oluruz.B u da onların kendilerini kötü hissetme lerine sebep olur.
   İhtiyacım yok muhtaç değilim gibi tavır karşısında tarafın sunduğu şey için kendisini suçlu hissetmesini yol açar.Benim ihtiyacım bu değil fi şuydu gibi tavır karşısında tarafın kendisini ihtiyaç karşılamada başarısız olduğu duygusu verir.Sürekli kişinin yaptığının eksik düğünü hissettirmek kırıcı yıkıcı olur.Butavırlar artık karşı tarafta;"ne yapmam memnun değil,kudurbuluyor"düşüncesi verir ve neye ihtiyaç olduğunu bulmaktan vazgeçer.Sunmamaya başlar.
   Ne muhtaçmış gibi davranmak ne de değilmiş gibi davranmak ilişkileri zedeler,öfke yaratır.Hepimizin zorunlu ihtiyaçlarını var.Bu zorunluluk çercevinde yardım istemek karşınızdaki insanların bize isteyerek yardım etmelerini sağlar.Makul şeyler istemek makul ölçülerde yardımı doğurur.Böyle olunca veren gönül rızasıyla verir alan da minnet duyar.İhtiyaç karşıladığından karşılığı verilmek istenir.Karşılanmasa da problem çıkarmaz,kabul eder durumu.Bunu karşı tarafa kullanarak sömürmeye,kendini kurban durumuna sokmaya çalışmaz.
   Zorunlu ihtiyaçlarını Rica ettirir.Muhtaçlık  Talep ettirir.Zorunlu İhtiyaçlar karşımızdakine zorla almaya çalıştığımız hissi vermez.Muhtaç gibi görünmek,davranmak zorla almaya çalıştığımız hissi uyandırır.
   Ne muhtaç, talepkar ne de muhtaç değilim ihtiyacım bulunmuyor görünelim.Zorunluluk çerçevesinde Rica edelim .Yapılanı zorunlu ihtiyacım karşılanıyor diye kabul edelim.Çünkü her zaman yardıma ihtiyaç duyarız.Zorunlu İhtiyaçlar her zaman yardıma getirecektir.
  Ayşegül İmamoğlu
   Profesyonel Koç,Eğitmen

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendine Hak Gördüğünü Başkasına da Hak Görüyor musun?

     Bencil olmak !Bu hepinizden var.Kimse ben bencil değilim demesin.Hepimizde var bencillik.Bencillikten biri, önce ben sonra sen denen olumlu bencillik.İkincisi,sadece ben ve hiçbir zaman diğeri denmeyen olumsuz bencillik.Sanırım bu iki alanda kendimizi mutlaka göreceğiz.Hangi alanda olduğumuzu farkedeceğiz.    Herkesin kendisine şunu sormasını isterim:"ben kendim için bunu şunu istiyorum ,peki bunu en yakınlarımdan başlayıp hiç bilmediğim insanlara kadar isteyebiliyor muyum"diye.Kendimiz için her istediğimiz bir başkası için ihtiyaç,arzu,mutluluk,huzur olmayabilir.Ancak kendime hak diye görüyorsam oda,onlar da istiyorsa onunda olsun,onda da olsun diyebiliyorsam demek ki olumlu bencil taraftayım.    Toplu yaşamın içindeyiz.İster tek ,aileyle,evli,arkadaşla yaşayalım,apartman,müstakil ev olsun her gün toplu yaşamın içinde nefes alıp veriyoruz.Sadece kendi keyfini düşünüp,"benim tek eğlencem bu"gibi düşüncelerle kendine hak görüp diğerini düşünmeden...

Nasıl Egoist Olunur?

      Hep ben ,benim,benim dediğim,benim ihtiyaçların,benim arzularım,......gider.Bu tür kelimelerle başlayan her cümle Ego,egoistlik kokar.Baş rolde sadece biz varızdır ,sadece biz.     Hep sahip olma duygusu ,hep en olma,önde olma duygusu tanıdık geliyor mu?İstediğimiz,ihtiyaclarımız için sorun çıkarmak,etrafımızda bulunan bireyleri zorlamak ,onları hiç düşünmemek.Sadece kendi hissetmek,yasamak,sahip olmak istediklerimiz için başkalarını alet etmek,sıkmak,üzmek,kırmak,onlara empati yapmamak.     Başkalarının gözündeki görüntümüz,düşüncedine,tskdirine önem vermek.Bun benlik duygusu için sadece kendimizi düşünmek,kenfimiz için yaşamak.     Sürekli karşındakinin,etrafındakilerden istemek,almak.Senin icin yapılan iyilikleri,güzellikleri değerli bulmamak,"yapmasaydın,etmeseydin "demek.     Sürekli kendi konforunu,luksunu,rahatligini,karnini,tstmsk istediği,sahip olmak istediği şeyler için yaşamak başkasının isteklerini,ihtiyacların...

Dikkat Et, Gözlerin,Beden Dilin Seni Ele Veriyor!

     Dikkat Et!Gözlerin,Bedenin Seni Ele Veriyor! Farkında mısın?        Ne kadar dışarıda ,birileri ile birlikteyken gülücükler dağıtalım,kahkahalar atalım bunların yalan olduğu dönük ,içi gülmekten gözlerden anlaşılıyor.Kahkaha ve gülücükler kestiğinizde duranlığınız sizi hemen ele veriyor.Mış gibi yaparak kendimizi bunlarn oluşturacağı enerjiye sokmak güzel ancak sırıtıyor üzerimizde,yalan olduğu,numara düğü anlaşılıyor.Çünkü içselleştiremiyoruz.O oluşturabileceği manevi ruhani etkiyi anlayarak,algılayarak keşfetmek,deneyimlemek üzere yapmıyoruz.O nedenle yaşayamıyoruz.Kalıcı olmuyor.Kalıcı olabilmesi ya da kendimizi bu moda sokabilmemiz için anlamamız,farkına varabilmemiz önemli.Yapmış olmak için yapmak,tavsiye ediliyor diye yapmak işte o söylenen kelebek veya balayı etkisi yaratır .    Hiç farkında değiliz karşımızdakinin kişiden hoşlanmadığınızın halde gülücük atsak da karşı taraf beden dilimizden,bir bakışımızdan,ses rengimizden anlı...