Ana içeriğe atla

Aidiyet,Ait Olma Duygusunun Psikolojimize Pozitif Katkısı

     İnsanın ait olma,aidiyet duygusu Kendini gerçekleştirebilmesi,kendini kabul etmesi ,kimlik kazanımı ile ilgili.
     Kendini bir gruba ,bir oluşuma,bir kuruma ait olarak hissedenler aidiyet,ait olma duygusu yaşar.Genelde insanların kendilerini gerçekleştirdikleri duygusunu yaşamlarında aitlik hissini bütün bedenlerinde,ruhlarında,zihinlerinde,kalplerinde yaşamaları sonucu oluşur.
    Psikolojinin üzerinde çok büyük bir etkisi vardır ait olmanın.Yaşam enerjimizi yukarı çeker.Motivasyonu,huzuru,tatmini arttırır.
    Bir mesleğe ait olmak,bir aileye ait olmak,bir gruba ait olmak,bir sınıfa ait olmak.Tüm bu iş ,kariyer seçimleri,ailey kurma,bir kurumda etkin olma,bir grupta etkin olma,bulunma "ben işe yapıyorum,ben yeterliyim,ben katkı sunuyorum"duygusunu besler.Kendini ait hissetmeyeni bireyler mutsuzluk yaşar,yaşam enerjilerinde kaçak vardır.
   Aynı düşünceye,aynı dini inanısafelsefeye sahip olmak.Ortak vizyonu,misyonu paylaşmak.Birlimte iş yapmak,elele yürümek kişide aidiyetduygusunu yoğun bir şekilde besler.
     Eylemlere katılma,bir takımı tutma,taraf olma,sofrayı paylaşma,duygudaşlık,arkadaslık,yurttaşlık,bir yere mensup olma bunlar hep zihinsel ,ruhsal,duygusal ve sosyal olarak bizlere "ben bir yere,bir şeye aidim"dedirtir.Psikolojimiz üzerinde çok etkin rol oynar aidiyet,ait olma.
    Dünya üzerinde bireysel,grup olarak yapılan herşeye göz attığımızda her alanda bu duygunun etkin,aktif olduğunu görürüz.
    İster iş ister sosyal alanda bir mecra,bir camianın içinde olmak en küçük ,önemsiz gibi görünen durumda bile aidiyet hissini kamçılar,tattırır.
    Zengin ,klas,makam sahibi ,ebeveyn  ,etkili,katkılı olmak,anlanlı iş yapmak,ve pek çok şey aidiyet duygumuzdan geliyor.Kendimizi gercegercekleştirdiğimizi bu duyguyla yakalıyoruz.
 Sahip olduğumuz yetenek,beceri,potansiyeli etkin olarak kullanabildiğimiz her mecra bizde ait olma hissini,mutluluğunu yaşatır.
      Her neyin peşinde gidiyorsak,neyi sürekli yapıyorsak,hangi fikri savunuyorsak,bir gruba dahilsek,bir yürüyüşe,eyleme,organizasyona katılıyorsak ait olma,aidiyet duygusunu yaşamaktan,bunu hissetmekten gelir.
    Aidiyet duygusu ile kişinin kendine verdiği değer,duyduğu saygı birlikte yürüyor.Ait olduğunu  bilen "ben değerliyim"diyebiliyor.Bunun yanında birey kendi sahip olduğu tüm özellikleri sever,kendini yeterli gördüğünde de içerden "ben değerliyim,ben yeterliyim"hissini yaşar.
    Ait olma,aidiyet kendimizi değerli hissettirdiği için Psikolojimize üzerinde pozitif etkisi,ivmesi vardır.Hedefler belirleme,hep ihtiyaç ve arzu edileni elde etme,yakalama çabası aidiyet,degerlilik duygusuna ivme  kazandırır.P Psikolojimize üzerinde etkili olur.
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendine Hak Gördüğünü Başkasına da Hak Görüyor musun?

     Bencil olmak !Bu hepinizden var.Kimse ben bencil değilim demesin.Hepimizde var bencillik.Bencillikten biri, önce ben sonra sen denen olumlu bencillik.İkincisi,sadece ben ve hiçbir zaman diğeri denmeyen olumsuz bencillik.Sanırım bu iki alanda kendimizi mutlaka göreceğiz.Hangi alanda olduğumuzu farkedeceğiz.    Herkesin kendisine şunu sormasını isterim:"ben kendim için bunu şunu istiyorum ,peki bunu en yakınlarımdan başlayıp hiç bilmediğim insanlara kadar isteyebiliyor muyum"diye.Kendimiz için her istediğimiz bir başkası için ihtiyaç,arzu,mutluluk,huzur olmayabilir.Ancak kendime hak diye görüyorsam oda,onlar da istiyorsa onunda olsun,onda da olsun diyebiliyorsam demek ki olumlu bencil taraftayım.    Toplu yaşamın içindeyiz.İster tek ,aileyle,evli,arkadaşla yaşayalım,apartman,müstakil ev olsun her gün toplu yaşamın içinde nefes alıp veriyoruz.Sadece kendi keyfini düşünüp,"benim tek eğlencem bu"gibi düşüncelerle kendine hak görüp diğerini düşünmeden...

Nasıl Egoist Olunur?

      Hep ben ,benim,benim dediğim,benim ihtiyaçların,benim arzularım,......gider.Bu tür kelimelerle başlayan her cümle Ego,egoistlik kokar.Baş rolde sadece biz varızdır ,sadece biz.     Hep sahip olma duygusu ,hep en olma,önde olma duygusu tanıdık geliyor mu?İstediğimiz,ihtiyaclarımız için sorun çıkarmak,etrafımızda bulunan bireyleri zorlamak ,onları hiç düşünmemek.Sadece kendi hissetmek,yasamak,sahip olmak istediklerimiz için başkalarını alet etmek,sıkmak,üzmek,kırmak,onlara empati yapmamak.     Başkalarının gözündeki görüntümüz,düşüncedine,tskdirine önem vermek.Bun benlik duygusu için sadece kendimizi düşünmek,kenfimiz için yaşamak.     Sürekli karşındakinin,etrafındakilerden istemek,almak.Senin icin yapılan iyilikleri,güzellikleri değerli bulmamak,"yapmasaydın,etmeseydin "demek.     Sürekli kendi konforunu,luksunu,rahatligini,karnini,tstmsk istediği,sahip olmak istediği şeyler için yaşamak başkasının isteklerini,ihtiyacların...

Dikkat Et, Gözlerin,Beden Dilin Seni Ele Veriyor!

     Dikkat Et!Gözlerin,Bedenin Seni Ele Veriyor! Farkında mısın?        Ne kadar dışarıda ,birileri ile birlikteyken gülücükler dağıtalım,kahkahalar atalım bunların yalan olduğu dönük ,içi gülmekten gözlerden anlaşılıyor.Kahkaha ve gülücükler kestiğinizde duranlığınız sizi hemen ele veriyor.Mış gibi yaparak kendimizi bunlarn oluşturacağı enerjiye sokmak güzel ancak sırıtıyor üzerimizde,yalan olduğu,numara düğü anlaşılıyor.Çünkü içselleştiremiyoruz.O oluşturabileceği manevi ruhani etkiyi anlayarak,algılayarak keşfetmek,deneyimlemek üzere yapmıyoruz.O nedenle yaşayamıyoruz.Kalıcı olmuyor.Kalıcı olabilmesi ya da kendimizi bu moda sokabilmemiz için anlamamız,farkına varabilmemiz önemli.Yapmış olmak için yapmak,tavsiye ediliyor diye yapmak işte o söylenen kelebek veya balayı etkisi yaratır .    Hiç farkında değiliz karşımızdakinin kişiden hoşlanmadığınızın halde gülücük atsak da karşı taraf beden dilimizden,bir bakışımızdan,ses rengimizden anlı...