Türkiye' de doğmuş ,büyümüş,yetişmiş erkek ve kadın arasında yetiştirilen,büyütülen gelenek-göreneklerden dolayı kültür farklılıkları oluyor . Bu durum bazen çiftler arasında çatışmaya sebep olabiliyor.
Nasıl mı?Bölge farklılıklarından kaynaklı örf ve adetler,büyük şehirde yetişmiş ile küçük ,daha kapalı şehirde yetişmiş olma,muhafazakar aile ile sosyalist ailede yetişmenin getirdiği farklılıklar,daha esnek,hoşgörülü,kuralları duruma göre genel ahlak,etik değerleri ,prensip ve ilkeleri aşmamak şartı ile esnetebilme yetisine ,görüşüne sahip olan ile buna tamamen kapalı olan arasındaki farklılıktan kaynaklı çatışma,hayata bakış felsefeleri sebep oluyor.
Bir Türk erkeği yabancı kültürden gelen ve bizimle bağdaşık,ortak tek bir özellik taşımayan hanımlarla evlendiklerinde bu çatışmalar olmuyor gibi,ya da bize dışardan mı öyle görünüyor bilmiyorum ama bu evliliklerin yakın çevremde gözlemlediğim kadarı ile daha iyi ,sağlıklı yürüdüğünü gördüm.Aynısı kendi ülkemizde farklı kültürlerde yetişmiş iki Türk evladı arasında da olabilir. İki yabancının sağladığı uyumu bizim ülkemizde farklı yetişmiş iki kültür insanı da yapabilir. Erkek;''Ben ata erkil toplumun adamıyım böyle olacak'' demese çatışmalar aza iner.
Kişilerin bir de bakış açıları burada etken.Her iki taraf birbirine anlayışlı olursa kültür farklılığı da sorun olmaz.Bayramlarda illa anne-baba ziyaret edilecek,ya da farklı bir adedin baskı yapılmaz .İsteyen ziyaretini yapar ,isteyen başka bir şey.Ya da bu ziyaretler illa bayramda yapılmak zorunda değil ,başka bir dönemde yapılabilir.Seçeneği oluşturmak,üretmek ,teke indirgirgememek gerekir.Yapıcı ve çözümcü yaklaşım eşler arasında iletişimi iyiye yönlendirir.
Eşlerden biri arkadaşları ile bir şeyler yapmak istiyorsa yapabilmeli,annesine ,kardeşine gidip kalabilmeli,diğer eşte kendi isteği doğrultusunda(bencillik yapmadan diğer atarfı da düşünerek) istediğini yapabilmeli.Bunlar çiflere serbest,özgür,nefes alma alanları oluşturur.Hep birbirinin dizinin ,burnunun dibinde olması gerekmez.Bağımlılık şart değil.Sevgi varsa güven vardır,güven varsa sevgi vardır.Kimse kimseyi sıkmasın.Eşlerden biri diğerini bunaltırsa diğerini kendinden uzaklaştırır.
Gelenek ve görenek farklı da olsa ,farklı tinsel anlayış içinden de gelse iletişimde anlayış,hoşgörü,sevgi,şefkat bu farklılığı çok güzel bir uyuma döndürür.
Yorumlar