Kendime göre tanımlayacağım bir otorite ya da sözlük tanımı olmayacak.Gözlemlerime göre doğuştan gelen ve sonradan kazanılıp geliştirilen becerilerdir.Kimilerine doğuştan sahibizdir eğitimlerle,uygulamalarla geliştirilebilinir,kimilerini de sonradan edinir,öğrenir ve geliştiririz.Her bireyde her iki durumun söz konusu olduğunu düşünüyorum.
Yetenekler çeşit çeşittir.Ses,müzik kulağı,resim yapmaya,müzisyenliğe,el sanatlarına,spora, heykel yapmaya,santrança,ticarete,şiir okumaya,oyunculuğa,dansa,tasarıma,vs.Doğuştan da olsa sonradan da olsa geliştirilebilinen kişisel olgulardır.Hiç kimseye sen yeteneksizsin,becereksizsin denmemeli,sabırla yeteneğin geliştirileceği,her becerinin öğrenilerek edinilebilineceği anlatılmalı,sebat edilmesi gerektiği söylenmeli.Sadece doğuştan yeteneklerle uğraşırsak diğer gruptakiler yeteneksiz ,beceriksi kalır ya da öyle sanırlar kendilerini bu da topluma yapılacak en büyük kötülüktür.Yetenek seviyesi ne olursa olsun bireyin beyni ve kalbi istiyorsa o beceri ,yetenek geliştirilir,öğrenilir.Kimse kimsenin engeli olmamalı tersine tevşik etmeli,destek olmalı.
Benim yeteneğim yok diye bir şeyden elimizi eteğimizi çekmemeli onu öğrenmeye ,yapabilmeye çalışmalıyız.Ben yapamam diyerek bir şey elde edemeyiz. Ben yaparım,yapabilirim demeli ,kendimizi yaşayacağımız deneyimden,beceriden,bilgiden,kazançtan mahrum etmemeliyiz.Örneğin resim yapmaya yetenekli biri iki saat çalışıp çok güzel bir resim ortaya çıkarıyorsa yeteneği az olan altı saat çalışarak güzel bir resim ortaya çıkarabilir.Sadece yeteneği az olan çok olana göre daha çok çalışır .Kimse kimseden çok iyi ressam olamasını beklemiyor ,Picassoya da dünyada ses getirmiş bir ressam olamasını beklemiyor ,o cevher varsa zaten kendiliğinden gelir. Ama unutmayalım yetenek en önemli şey değil ,önemli olan azimle çalışmak.Çalışarak her seviye yakalanır.Zeka da öyledir.Akıllı biri çok çalışarak kendinden zeki bir insanın seviyesini yakalayabilir yeterki istesin ve azimle çalışsın.
Ben ,yeteneksizim,becerim yok kelimelerini kabul etmiyorum.Herkesin ayrı ayrı yeteneği vardır.Her birey kendi yeteneğinin ne olduğunu bulup ortaya çıkarmalı ve ona ağırlık vermelidir.Bir başkasında var olan bir yetenek sende yoksa sende de onda olmayan başka bir yetenek vardır.Bunu görmeli,yakalamalı.
Zeka da ,yetenek te türlü türlüdür.hepsi keşfedilip en üst seviyeye çıkartılabilinir.Farkındalığımız yüksek olursa o kadar farkederiz ve kendimizi daha mutlu ederiz,kendimiz ile daha barışık olur,memnun oluruz.
Beyin ve kalbin uyumunu yakalarsak bu da yüzde elli eşitliği ifade eder,o zaman öğrenme yeteneğimizi yükseltir ,yeni beceriler kazanır,yetenekleri geliştirir,kendimize yeni kapıları açarız.Sabır,sebat,istek,azim ve çalışmak.Hadi kolları sıvayalım ve yeni yeteneklere,becerilere yelken açalım.
2.KISIM:
Çocuklarımızın yeteneklerini göstermeleri için düzenlenen yarışmalar var.Yaş gruplarına göre bazı kurumlar yarışmalar yapıyor.Mark Spencer geçen sene resim yarışması düzenlemişti.
Anadolu Bankası bu sene Mutluluğun resmini yapabilir misiniz?adında bir yarışma düzenliyor.
Edebiyat ile ilgili yapılan yarışmalar da var.Bu yarışmaları takip ederek çocuklarımızı bu yarışmalara sokabiliriz.Böylelikle yeteneklerini gösterme ,sergileme fırsatı bulurlar,yetenekler keşfedilebilir.Bu tür yarışmaları ebeveynler takip edip çocuklarını bu yarışmalara sokarlarsa çocuklarına bir çok fayda sağlarlar.Her şeyden önce çocuk öz güven kazanır,bir hikayesi olur,deneyim kazanır,yeteneğinin,becerisinin farkına varır,bir hobi kazanır.Bu tür yarışmalara çocuklarımızı tevşik edelim.
Yaratıcı drama kursları var.Bu atölye çalışmaları hem yetişkinler hem de çocuklar için düzenleniyor.İmkanı olan aileler çocuklarını yaratıcı drama kurslarına gönderebilirler. Bu kurslarad içine kapanık,çekingen çocukların sosyalleşmesi,kendine ifade etme hususunda beceri kazanıyorlar.Oyunculuk yetenekleri var mı ortaya çıkıyor.
TRT olmak üzere kurumların çocuk koroları var.Oralara çocuklar yazdırılarak müzik eğitimi almaları sağlanabilir ,böylelikle müzik alanında beceriler kazanmaları sağlanır,çocuklar becerileri doğrultusunda bir şeyler yaparlar.
Spor dalında da ,okul takımları yada spor kulüplerine çocuklar verilebilinir. Çocukların bir spor dalında yetiştirilmelerine olanak sağlanırsa bir spor yeteneği olarak ortaya çıkabilirler.
Yorumlar