İlkokul,orata okul,lise,üniversite bitince yetişkin sınıfına geçer, herkes için söz konusu olmasa da genellikle kendimizi profesyonel dünyada buluruz.Öğrenilecek daha çok şeylerin olduğunu işte o zaman far ederiz.Diploma sadece bir araç olarak kalır. Bildiklerimizİ bilmediğimizi,bildiğimiz gibi olmadığını ,çok yabancı olduğumuz bir çok olayı,durumu,işi,ilişkiyi iş hayatını solurken öğreniyoruz,deneyimliyoruz.Her şeyden önce deneyimin ne demek olduğunu çok iyi kavrıyoruz,ne kadar değerli olduğunu öğreniyoruz.Deneyimin eğitim-öğretimden daha önemli olduğunu fark ediyoruz.hayatımızda deneyimin ne demek olduğunu profesyonel yaşamda anlıyoruz,anlamlandırıyoruz.
Her deneyim insanı olgunlaştırıyor,ayrı bir güzelleştiriyor.Hangi işi yaparsak yapalım o işi en iyi yapabilmek için işin gerektirdiği eğitimleri almalı ,o işle ilgili ne kadar kaynak varsa okumalıyız.Yaptığımız iş dışında o işe destek olacak ,potansiyelimizi ,bilgimizi çoğaltacak başka iş eğitimlerine katılmalı,iş dünyası ile ilgili kaynaklardan faydalanmalı,kitapları takip etmeliyiz.Öğrenmenin yaşı yoktur.Kırk yaşından sonra yüksek lisans ,doktora,ikinci lisans eğitimi alınabilinir.Çok faydalı kitaplar yazılabilir. Bunların yolu öğrenmeye,eğitime devam etmekten geçiyor.Hiç bir zaman durmamalı,bu benim ne işime yarayacak denmemeli.Öğrenmeli,öğrenmeli,eğitimlere katılınmalı,seminerlere gitmeli.Öğrenmeyi,bilgiyi seven devam eder.Unutmayalım öğrenmek beyin ve kalbin birleşmesi ile etkinleşir.
Kırkından sonar üniversiteye gidenler,yüksek lisans,doktora yapanlar,iş dünyasına girenler,girişimci olanlar var.Bu bireylerin yüreğinde ve beyninde öğrenmenin yaşı yok,hiç bir şey için geç değildir felsefesi var.
Ellisinden sonra Hukuk Fakültesi okuyup avukatlık yapanlar var.Tiyatro kurslarına gidip oyunculuk yapanlar,şarkı söyleyenler var.resim dersleri alıp yeteneğinin farkına varıp ressamlığa başlayanlar hayatın içinde mevcut ve sayıları bilmediğimiz kadar çok.
Yabancı dilini geliştiren,ikinci,üçüncü dil öğrenen,kitap yazan bir sürü insan var.Kısacası Eğitim ve Öğrenme yaşam boyu devam ediyor ve hiç bitmeyen çok güzel bir yolculuk.Bu yolculuğu yaşamaya çalışan ,yaşayan biri olarak ben müthiş keyif alıyorum.Her gün yeni şeyler öğreniyor ve donanım kazanıyorum.Vaktim yok,işim -gücüm,çoluk-çocuk,ev işi,iş hayatı bahane istenirse her şeye vakit ayrılır ve yapılır.
Yaşam boyu eğitim bitmez,bitmemeli .Yüksek lisans yapanların ,diplomalı olanların cahilliğini,üniversite okumamış,lise,ilkokul mezunlarının ne kadar bilgece ve bilgili olduğunu yaşamımız içinde görüyoruz. Buradan şunu çıkarabiliriz ;eğitim devam eder yaş,eğitim-öğretim seviyesi ne olursa olsun sürer.Bunu durdurmak öğrenmekten ve öğretmekten vazgeçmek,gerilemek demektir.
2.KISIM:
Yaşam boyu öğrenmenin devam etmesi değişmenin de bir yolu değişmek için öğrenmeye devam etmek gerekir.Öğrendiğimiz nice bilgi; bir olayı yorumlayışımızı,olaya bakışımızı değiştirir.Problemlere daha kolay çözümler üretmemizi kolaylaştırır,seçenekler oluştururuz,problemi daha sakin karşılarız.Öğrenmeye devam ettikçe her sorunun bir çok çözümü olduğunu görür ve stresimizi kontrol edebiliriz.Öğrendikçe öğretmek ve daha çok öğrenmek isteriz.O zaman öğrenmek ve öğretmen olma deneyiminden kendimizi soyutlamayalım,yaşam boyu eğitime,öğretime devam edelim.Çok şey kazanacağız,zenginleşeceğiz.
Yorumlar